Belastingontduiking & Belastingplanning in Portugal

Kopen, Verkopen en Wonen in Portugal

Belastingontduiking & Belastingplanning in Portugal

012 BELASTING ONTDUIKING EN PLANNING

 

Inleiding:

In een ander artikel op deze web site heb ik al proberen uit te leggen wie er door de Portugese belasting authoriteiten als belastingplichtig beschouwd worden. Het feit dat u geen (officieel) resident bent van Portugal sluit niet uit dat u niet belastingplichtig hier bent. Bent u wel officieel resident dan bent U ook automatisch belastingplichtig in Portugal. In de meeste gevallen treden dan de verdragen ter voorkoming van dubbele belasting in werking.

In zijn algemeenheid konden we in het verleden  zeggen dat de Portugese belasting authoriteiten een passieve houding aannemen maar dat is snel aan het veranderen. Fiscaal Resident zijn betekent dat bij U de verplichting ligt om een aangifte te doen en dat het niet zo is als in Nederland dat als U éénmaal daar ingeschreven en geen aangifte doet, automatisch een aanslag (de bekende blauwe envelope) in de bus krijgt. Aan U dan om dat aan te vechten.

Mensen die niet op de hoogte zijn van deze houding en denken dat het niet ontvangen van een aanslag (hier groen) betekent dat U goed zit heeft het dus mis.

Het is bijna een standaard procedure dat in alle landen waar U belastingplichtig bent dit over uw wereldinkomen is, hetgeen betekent dat indien u inkomen heeft uit onr. goed in Portugal U normaliter bij uw Nederlandse belastingaangifte moet opgeven a. dat u een onroerend goed heeft gekocht in het buitenland (Portugal) en voor welke prijs b. dat u inkomen uit verhuur ontvangt.

In de omgekeerde situatie wanneer u in Portugal woont en al belasting betaald dan bent u


De artikelen zijn geschrijven door Robert M.L. Snapper een zelfstandig makelaar met als doelstelling de bemiddeling bij aan- en verkoop van onroerende zaken. 30 jaar ervaring in Portugal.


Login


Keyword Search

Copyright © 2017 Algarve Real Estate. All Rights Reserved.